Biopaliva pro severní Ghanu

21. březen 2009

Američtí biologové vytipovali dva druhy stromů, jejichž semena by v Ghaně mohla sloužit jako zdroj biopaliva.

Krátké období dešťů a rozrůstající se pouštní oblasti ztěžují v severní Ghaně produkci potravin. Situaci zhoršuje také to, že se tato západoafrická země potýká s nedostatkem pohonných hmot pro zemědělské stroje a mlýny. Výzkumníci z Kansas State University se domnívají, že možné řešení nabízejí semena stromů, které jsou výborně přizpůsobené místním nehostinným podmínkám. Spolu s ghanskými kolegy analyzovali složení semen čtyř běžných druhů stromů ze severní Ghany. Zjistili, že semena dvou z nich oplývají vysokým obsahem oleje a jsou tudíž vhodná jako zdroj biopaliva.

Prvním druhem je více než 5 metrů vysoký dávivec černý (Jatropha curcas) z čeledi pryšcovitých (Euphorbiaceae), který pochází ze střední Ameriky, ale byl zavlečen i do Afriky a Asie. Jeho semena obsahují až 30 % oleje, který se dá téměř bez úprav použít v nádrži spalovacího motoru. Další alternativou je až čtyřicetimetrový zederach indický (Azadirachta indica) z čeledi Meliaceae, který roste v tropických oblastech Starého světa. Oba stromy jsou odolné vůči suchu a daly by se pěstovat i v místech, která se nedají využít k produkci zemědělských plodin.

Projekt bude prezentován 30. března na K-State's African Issues Symposium: Food Security, Environmental Sustainability and Human Health.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio