Renault přesune část své produkce ze Slovinska zpět do Francie

Francouzský výrobce aut Renault chce přemístit část produkce ze slovinské továrny Novo Mesto zpět na francouzské území. Přesto tím podle prezidenta Nicolase Sarkozyho tím ale neubudou pracovní místa ve slovinském závodě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Renault Clio GT

Renault Clio GT | Foto: www.salon-auto.ch

Francouzský ministr průmysl Luc Chatel oznámil, že Renault ve Slovinsku uzavře přebytečnou výrobu. Přemístěním do Francie podle něj vznikne 400 nových pracovních míst. Ministr dodal, že tento krok je výsledkem nedávné vládní podpory pro hlavní automobilky.

Renault a Peugeot-Citroen dostaly levné bankovní úvěry. Za to slíbily, že udělají vše pro to, aby ve Francii nepropouštěly zaměstnance. Řada zemí včetně Česka Francii obvinila z ochranářství.

Evropská komise dnes sdělila, že bude po Paříži požadovat vysvětlení. Mluvčí Komise vyslovil překvapení nad tím, že záměr stěhovat výrobu podle ministra přímo souvisí s francouzským vládním plánem pomoci automobilkám.

Z továrny Novo Mesto ve Slovinsku se přesune část výroby Renaultu do závodu Flins u Paříže. Rozhodnutí automobilky přivítal prezident Nicolas Sarkozy, kterého zpráva zastihla na summitu Evropské unie v Bruselu.

Řekl, že po zavedení pobídek pro kupování nových aut se ve Francii zvýšila poptávka po malém voze Clio a továrna ve Flins potřebuje rozšířit výrobu. Vytvoří se tam 400 nových pracovních míst. Podle Sarkozyho neohrozí tento krok Renaultu zaměstnance slovinské továrny.

"Nebere to jediné pracovní místo našim slovinským přátelům a zároveň to vytváří pracovní místa u nás," prohlásil Sarkozy.

Přečtěte si, jak se to vyvíjelo:
Francie podpoří své automobilky. O porušení pravidel volného trhu se prý nejedná
Evropská komise prověří plánovanou podporu francouzských automobilek
Sarkozy už netrvá na záměru stěhovat automobilky zpět do Francie
Sarkozyho kritika ohrožuje podle Topolánka ratifikaci Lisabonu
Sarkozy chce vrátit výrobu francouzských aut zpátky domů, třeba z Česka

Pavel Novák, Marika Táborská, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme