Nová podoba pravěkého predátora

23. březen 2009

O tom, že v paleontologii nemusí být nic jisté, svědčí objev, že fosílie několika druhů živočichů ve skutečnosti patří jedinému pravěkému dravci.

Pravěký živočich Hurdia victoria, který žil asi před 500 miliony let v mořích kambria, byl popsán už v roce 1912 jako tvor podobný korýšům. Paleontologové z Univerzity v Uppsale ovšem díky novějším nálezům z 90. let minulého století zjistili, že nebyl popsán podle kompletní fosílie. Patřily k ní totiž i části těla, které byly v muzejní sbírce uchovávány odděleně a dokonce byly popsány jako zcela jiní živočichové - například měkkýši, sumýši a různí členovci, mezi které patří i samotná Hurdia.

Nová rekonstrukce ukázala, že asi půl metru dlouhá Hurdia měla článkované tělo, pár ostnatých klepet a její kruhovitá čelist nesla množství zubů, díky kterým si vysloužila přezdívku kambrijský tyranosaurus. Pravděpodobně šlo o dravce, který dokázal ulovit relativně velkou kořist. Tím vším se podle univerzitní zprávy podobala svému příbuznému, rovněž kambrijskému dravci jménem Anomalocaris. Na rozdíl od něj však Hurdia měla velký hlavový štít složený ze tří částí, jehož funkce je zatím neznámá. Takové struktury například u krevet chrání měkkou část těla, ale u pravěkého predátora byl štít prázdný.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.