Supi by se měli vyhnout španělskému dobytku

23. březen 2009

Antibiotika, která používají španělští zemědělci při chovu dobytka, oslabují imunitní systém supů.

Španělsko je evropskou pevností supů. Žije zde sup bělohlavý (Gyps fulvus), sup hnědý (Aegypius monachus) a také ohrožený sup mrchožravý (Neophron percnopterus). Tradičně Španělští zemedělci nechávají supům uhynulé kusy dobytka na místech, kterým říkají muladares. Obavy z nemoci šílených krav vedly k tomu, že byla tato praxe v 90. letech minulého století zakázána a v důsledku toho populace supů silně poklesla. Zákaz byl po protestech ornitologů nakonec odvolán v roce 2005 a místa, kde zemědělci nechávali zdechliny se stala součástí oficiálního záchranného programu.

Supové tím ovšem rozhodně nemají vyhráno. Ornitologům dlouho dělal starosti vysoký obsah antibiotik v některých kusech uhynulého dobytka. Studie z loňského roku skutečně ukázala, že v krvi všech tří druhů supů se kumulují vysoké hladiny perzistujících antibiotik ze skupiny chinolonů. Nová studie, kterou popisuje článek v Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, potvrdila, že supi mají kvůli antibiotikům oslabený imunitní systém a jsou náchylnější k bakteriálním a houbovým infekcím. Ornitologové čekají na další laboratorní výsledky, ale prozatím má být od zanechávání padlého dobytka jako potravy pro supy upuštěno.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio