Zub Kolumbova sluhy?

23. březen 2009

Chemická analýza zubů odhalila původ jednoho z lidí, kteří se zúčastnili druhé výpravy Kryštofa Kolumba.

V roce 1990 probíhal archeologický výzkum v části ostrova Hispaniola, která patří k Dominikánské republice, a kde se nacházelo nejstarší evropské sídliště v Novém světě - město La Isabela. Archeologové zde vykopali několik koster, které mohly patřit mužům z posádky, s níž v roce 1493 Kryštof Kolumbus vyrazil na svou druhou výpravu. Někteří z nich zřejmě krátce po přistání zemřeli na kurděje, které během cesty trápily i samotného Kolumba, a byli pochováni na místním hřbitově.

Zkoumáním zubů těchto námořníků se nyní zabývají odborníci z University of Wisconsin-Madison, kteří se chtějí dozvědět více o lidech z města La Isabela. Podle historických záznamů zde žili nejen Evropané, ale také domorodci z kmene Taínos a snad také lidé afrického původu, kteří připluli spolu se Španěly. Analýzou izotopů kyslíku, uhlíku a stroncia vědci získali záznam o tom, co lidé během svého života jedli a jakou vodu pili. Podle univerzitní zprávy zjistili, že jeden ze tří mužů, jejichž zuby byly analyzovány, skutečně pocházel z Afriky. Domnívají se, že mohlo jít dokonce o Kolumbova osobního sluhu, kterého objevitel podle historiků vzal na svou výpravu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.