Producenti mléka se další pomoci od EU zatím nedočkají

Producenti mléka zatím nemůžou počítat s další pomocí od Evropské unie. Farmáři protestují proti hlubokému propadu výkupních cen mléka. Ministři zemědělství sedmadvacítky jim na jednání v Bruselu žádné nové úlevy neslíbili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mariann Fischerová-Boelová a Petr Gandalovič

Mariann Fischerová-Boelová a Petr Gandalovič | Zdroj: ČTK

Německo, Rakousko nebo Slovensko požadovaly snížení kvót pro produkci mléka. Na trh by se ho tak dostalo méně, což by znamenalo zvýšení jeho ceny. Komisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Boelová to jednoznačně odmítla. "Tohle se nestane, tahle myšlenka je mrtvá."

Unie už kvůli nízkým cenám producentům mléka pomáhá - vykupuje jejich produkty za vyšší cenu, než je ta tržní. Zároveň jim přispívá dotacemi na to, aby své výrobky mohli vyvážet.

Fischerová-Boelová i český ministr zemědělství Petr Gandalovič farmářům jednoznačně vzkázali: Dlouhodobě je řešením jedině větší role volného trhu v zemědělském podnikání.

Podle Gandaloviče mohou producenti mléka dostat určitý podíl z 800 miliónů korun. Ty Česko dostane z Bruselu na podporu vysokorychlostního internetu a zemědělství.

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme