Vyhyne v Africe první ptačí druh?

24. březen 2009

Jen několik let zřejmě chybí k tomu, aby z Afriky zcela zmizel jeden nenápadný ptačí druh.

Skřivan sidamský (Heteromirafra sidamoensis) je necelých 20 centimetrů dlouhý pták s hnědě zbarveným peřím. Obývá malé území v jižní Etiopii, kde byl po roce 1994 spatřen jen několikrát. Důvodem zřejmě není jen jeho krycí zbarvení, ale také to, že druh je pravděpodobně blízko vyhynutí. Až dosud se biologové domnívali, že skřivani obývají plochu asi 760 kilometrů čtverečních, na které může žít 1600 až 2000 jedinců. To není mnoho, ale ornitologové z Cambridgeské univerzity zjistili, že situace je ještě horší. Výsledky své studie popisují v článku v časopise Animal Conservation.

Změny ve způsobu života místních obyvatel mají za následek, že původní etiopské savany rychle ustupují. V husté buši nebo na pastvinách dobytka skřivani nežijí, protože vyžadují trávu, která dosahuje výšky mezi 5 a 15 centimetrů. Ornitologové odhadují, že skřivanům nyní zbývá "ostrov" o rozloze pouhých 35 kilometrů čtverečních, na kterém v nejlepším případě žije 250 dospělých ptáků. Pokud se situace nezlepší, může se stát, že skřivani sidamští během několika let vyhynou. Stali by se tak prvním moderním ptačím druhem, který vyhynul na africkém kontinentu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.