EU se přiblížila jednotnému trhu s energiemi

Evropská unie se přiblížila jednotnému trhu s energiemi. Směřuje k němu dohoda, kterou se podařilo vyjednat českému předsednictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stožár elektrického vedení

stožár elektrického vedení | Foto: Marián Vojtek

Češi se zástupci Evropského parlamentu dosáhli kompromisu ohledně liberalizace energetického trhu v Unii. V budoucnu by tak mělo dojít k oddělení výroby od přenosové soustavy. Obě položky nebude smět vlastnit stejná firma.

Mluvčí Evropské komise Ferran Tarradellas tento výsledek ocenil. "Komise by chtěla pogratulovat českému předsednictví za jeho vůdčí roli. Evropská unie potřebuje jasný regulační rámec, který by umožnil vznik skutečně fungujícího vnitřního trhu s plynem a elektřinou."

Kompromis ještě musejí schválit členské státy a Parlament na svém plenárním zasedání. Očekává se, že návrh povede ke zvýšení konkurence na trhu s elektřinou i zemním plynem. To by mělo vést ke zvýšení bezpečnosti dodávek a možná i k poklesu cen.

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme