Plži z Atlantiku povyrostli

26. březen 2009

Plži, kteří obývají Atlantický oceán, během minulého století záhadně a rapidně povyrostli.

Změny v architektuře ulit plžů mohou zajistit, že jejich majitelé lépe odolávají predátorům. V severním Atlantiku bylo například u několika druhů pozorováno ztluštění ulity, ke kterému došlo po invazi dravých krabů pobřežních (Carcinus maenas). Biologové z kanadské Queen's University nyní studovali plže druhu Nucella lapillus, kteří patří do čeledi ostrankovitých (Muricidae) a žijí v severozápadním Atlantiku. Porovnávali ulity pocházející z let 1915 a 1922 s těmi, které byli nasbírány na stejných lokalitách v současné době. Výsledky jejich studie ukázaly, že plži prošli dramatickou proměnou, jaká v mořském ekosystému až dosud nebyla pozorována.

Za necelých sto let se ulity plžů zvětšily o 22,6 %, ale jejich tloušťka se podle článku v Proceedings of the National Academy of Sciences nijak nezměnila. Proč plži o tolik a takovým tempem povyrostli, zatím vůbec není jasné. Důvodem by teoreticky mohly být změny v populacích dravých ryb, které se plži živí, stejně jako vzestup teploty vody, který by mohl přispívat k rychlejšímu růstu plžů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.