Lékořice ovlivňuje cyklosporin

26. březen 2009

Lékořice se zařadila na rostoucí seznam rostlin, které mohou ovlivnit účinky antibiotika cyklosporinu.

Vědci mají už dlouhá léta podezření, že některé rostlinné látky mohou ovlivnit antibiotikum cyklosporin, které má imunosupresivní účinky a k tlumení imunitního systému se používá zejména u pacientů po transplantacích. Hladinu cyklosporinu podle některých studií zvyšuje například grapefrutitová šťáva. Zázvor, výtažek z listů stromu jinanu dvoulaločného (Gingo biloba) nebo látka quercetin, která se vyskytuje v některých druzích zeleniny, zase hladinu cyklosporinu snižují. Podobně podle nové studie účinkuje také kořen lékořice lysé (Glycyrrhiza glabra), který u nás známe hlavně z různých cukrovinek. V Asii se ovšem hojně používá jak v kulinářství, tak i v přírodní medicíně.

Taiwanští chemikové tyto účinky lékořice objevili při experimentech s laboratorními potkany, kterým podávali jak extrakt z kořene, tak i jeho hlavní účinnou látku glycyrrhizin. O svém objevu referovali na 237. meetingu American Chemical Society v Salt Lake City. Doporučili, aby se lidé po transplantaci lékořici raději zcela vyhýbali, protože zásah do účinků cyklosporinu může vést ke komplikacím a odvržení transplantátu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.