Čunek pro Radiožurnál: Ve vládě by mohly být čtyři strany, ne ale komunisté

Takzvaná vláda čtyř stran je pro předsedu lidovců Jiřího Čunka přijatelná - řekl to ve Dvaceti minutách Radiožurnálu v souvislosti s řešením politické situace u nás. V takové vládě by kromě KDU-ČSL, ODS a Strany zelených zasedli i představitelé ČSSD, tedy byla by to vláda bez KSČM.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek

Jiří Čunek | Zdroj: ČTK

Podmínku prezidenta Václava Klause, že sestavením nové vlády pověří toho, kdo bude mít v dolní komoře podporu nejméně 101 poslanců, považuje Jiří Čunek v současné situaci za nereálnou: "Za současného stavu nemůže vzniknout stojednička - tedy bez přeběhlíků - jinak, než že tam budou komunisté, což je pro KDU-ČSL naprosto nepřijatelné. A pak už to směřuje k modelu, se kterým má pan prezident dobrou zkušenost, a to je velká koalice," uvedl Čunek.

K možnosti dohody všech čtyř politických stran Čunek uvedl: "Jsem přesvědčený, že je to téměř nereálně. Nicméně pro tuto zemi, v době hospodářské krize, by to bylo nejlepší," zhodnotil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu lidovecký šéf možnosti své vize.

Čunek v rozhovoru také uvedl, že si premiér Mirek Topolánek a prezident Václav Klaus měli spory o vládě vyříkat. Podle něj by se tak vyhnuli pádu vlády. Zároveň přiznal, že Klaus měl výtky proti vládě už dřív:

"Mnohá vyjádření pana prezidenta byla nesouhlasná s touto vládou. To si ale měli vyříkat Mirek Topolánek s panem prezidentem v době, kdy ho ODS frontálně podpořila a volila. Takže tyhle vztahy si měli vyřešit a zároveň si rozmyslet dobře ti, kteří ho volili. Já chápu, že si dnes někteří připadají jako zhrzená milenka, protože se cítí podvedeni."

Přečtěte si také:
Širší vedení ODS čeká, že Klaus pověří sestavením nové vlády Topolánka
Česko už řídí vláda v demisi
Vláda Mirka Topolánka schválila svou demisi
Klaus: Pád vlády není katastrofou, zvrat polistopadového vývoje nebude
Středočeská ODS vyzvala poslance Tlustého a Schwippela ke složení mandátu
Pádu české vlády věnují v zahraničí velkou pozornost
Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka
Ve sněmovně pokračuje debata před hlasováním o nedůvěře vládě
Po případném pádu vlády chce ODS volby už v létě
Poslanec Tlustý: Rebelové z ODS by mohli v úterý hlasovat proti vládě
J. Raninec pro Radiožurnál: Dnes bych vládu nepotopil
Premiér má prý důkazy o manipulaci loňské volby prezidenta republiky
ČSSD chce popáté hlasovat o nedůvěře vládě, tentokrát kvůli kauze Wolf

Helena Šulcová, Katarína Brezovská, Lucie Toraková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme