Ještěři odhazují ocas kvůli jedu

27. březen 2009

Biologové z University of Michigan zjistili, co některé ještěry přimělo k tomu, že začali odhazovat ocas.

Takzvaná kaudální autotomie je běžným obraným mechanismem mnoha druhů ještěrů. Predátor se často spokojí s ukořistěným ocasem, ještěr přežije a časem mu ztracený kus těla opět doroste. Ztráta ocasu ovšem přináší i značné nevýhody - především omezenou pohyblivost a pomalejší růst. Vědci předpokládali, že důvodem, proč se odhazování ocasu v evoluci ještěrů objevilo a udrželo, je přítomnost velkého množství predátorů. Laboratorní experimenty kombinované s terénním pozorováním v Řecku ovšem biologům ukázaly, že podstatné není množství dravců, ale jejich druh.

Vědci zjistili, že jedinými predátory, na nichž záleží, jsou zmije, které se specializovaly na lov ještěrů. Má to svou logiku, protože u nejedovatých dravců zachrání autotomie ještěrovi život jen v řídkých případech, kdy jej dravec náhodou chytí zrovna za ocas. V případě útoku jedovaté zmije je ovšem situace jiná, protože i letmé kousnutí do ocasu dokáže vpravit do těla smrtelnou dávku jedu. Okamžité odhození ocasu pak může zabránit tomu, aby se jed dostal k životně důležitým orgánům. Vědci svou studii prováděli ve Středomoří, ale předpokládají, že její výsledky budou platit i na jiných místech, kde ještěři žijí po boku jedovatých hadů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.