Polsko se snaží osvobodit své námořníky unesené somálskými piráty

Varšava se snaží osvobodit pětici polských námořníků, které na norské lodi unesli v Indickém oceánu somálští piráti. Diplomatické úsilí ale zatím žádné výsledky nepřineslo. Mořská hladina u somálských břehů je tak dál velice nebezpečná pro jakékliv plavidlo, přestože v oblsti operují bojové lodě několika států.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Námořní loď - ilustrační foto

Námořní loď - ilustrační foto | Foto: Jarmilka Malochová

Piráti unesli norskou loď plující pod bahamskou vlajkou s nákladem chemikálií. Na palubě bylo 27 příslušníků posádky - z toho pět Poláků. Norský rejdař ani polské ministerstvo zahraničí zatím neobdrželi požadavky somálských únosců.

"Když někdo unese naše námořníky, nejraději bychom tam vyslali válečnou flotilu a dělové čluny. Bohužel žádné nemáme," popsal omezené možnosti reakce ministr zahraničí Polska Radoslaw Sikorski.

Prakticky na stejném místě Indického oceánu unesli piráti ze Somálska před několika měsíci tanker Sírius Star s polským kapitánem. Po zaplacení výkupného únosci posádku propustili.

Přečtěte si také:
Čínské válečné loďstvo vyplulo na historickou misi k břehům Somálska
Německo úspěšně zasáhlo proti námořním pirátům
Evropská unie se připojuje k boji s piráty u somálských břehů
Čína potvrdila vyslání vojenských lodí proti somálským pirátům
Do boje za osvobození tankeru uneseného somálskými piráty se pustili teroristé

Martin Dorazín, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme