Izrael zaútočil na pašeráky íránských zbraní v Súdánu bezpilotními letadly

Izrael nedávno rozbombardoval zbraně pašované přes Súdán do pásma Gazy pomocí bezpilotních letadel. S odvoláním na izraelské bezpečnostní zdroje to uvádí britský deník The Sunday Times.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bombička z kazetové bomby

Bombička z kazetové bomby | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Podle dosavadních zpráv Izraelci zničili v poušti na severu Súdánu dva konvoje. Na moři prý také potopili loď se zbraněmi, to vše více než tisíc kilometrů od izraelského území.

Pašovaný arzenál podle izraelské tajné služby Mosad směřoval do palestinské Gazy. Sunday Times cituje izraelské činitele, podle kterých šlo také o íránské rakety Fadžr 3, tedy střely schopné zasáhnout z Gazy miliónovou aglomeraci Tel Avivu a také jaderný reaktor v Dimoně.

Izrael předpokládá, že pokud by se rakety dostaly do rukou Palestinců, výrazně by to změnilo poměr sil. Při náletech na konvoje prý zahynulo nejméně 50 lidí - místních pašeráků a doprovod z íránských revolučních gard.

Izrael prý zvolil bezpilotní stroje proto, že těžké bombardéry jsou lepší k útokům na stabilní cíle. Zatím ale není jasné, odkud bezpilotní letadla startovala.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme