Předčasné parlamentní volby v Černé Hoře bez větších problémů

Předčasné parlamentní volby v balkánském státu Černé Hoře byly bez větších incidentů. PVolební účast byls vysoká, přesáhla 65 procent oprávněných voličů. Podle povolebních průzkumů zvítězila s víc než padesátiprocentním ziskem vládní koalice premiéra Mila Džukanoviče.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černá Hora - Budva

Černá Hora - Budva | Foto: internet

Sedmačtyřicetiletý Džukanovič usiluje o křeslo šéfa černohorské vlády už pošesté. Za strategický cíl Černé Hory označil už před volbami dosažení evropských standardů pro občany této západobalkánské země. Na druhou pozici se těší opoziční Socialistická lidová strana.

Na černohorské volby dohlížela pozorovatelská mise OBSE - Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Podle zpráv z volebních místností došlo při hlasování necelého půlmilionu oprávněných voličů jen na dvou místech k menším nesrovnalostem.

Předseda největší opoziční síly Socialistické lidové strany Srdžan Milič pro Český rozhlas uvedl, s jakými problémy se musí Černá Hora vyrovnat: "Neprovedli jsme strukturální reformy, máme problémy spojené s organizovaným zločinem, s korupcí a nepodařilo se nám vytvořit sociálně spravedlivý stát."

Původně se parlamentní volby měly konat na podzim. Parlament se však na přání vlády sám rozpustil v lednu. Kabinet se tak prý chce stabilizovat pro období, v němž hodlá usilovat o přiblížení země k Evropské unii.

Přečtěte si, co předcházelo:
V Černé Hoře začaly předčasné parlamentní volby
EK by mohla dostat přihlášku Černé Hory k členství v Unii ještě do června
Černá Hora chce vstoupit do Evropské unie
Černohorci podepíší asociační dohodu s EU
Vítězem černohorských voleb se stala koalice Milo Djukanoviče
Černohorci zvolili nezávislost země na Srbsku

Jaromír Janev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme