Na zavedení plateb pro kamiony se EU asi neshodne

Autodopravci by měli platit za zácpy na silnicích, hluk nebo prach. Požaduje to Evropská komise. Podle ní se sankce mají týkat provozovatelů těžkých nákladních automobilů. Členské státy Unie s tím ale nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamion na silnici  (ilustrační foto)

kamion na silnici (ilustrační foto) | Foto: Marián Vojtek

Podle Komise návrh vychází z následujícího principu: ten, kdo poškozuje silnice i životní prostředí, by měl nést náklady. Podle statistik se to nejvíc týká kamionů. Brusel chce jejich provozovatele pomocí sankcí donutit, aby používali ekologicky šetrnější a méně hlučná vozidla. Měli by také více jezdit mimo dopravní špičku.

Český ministr dopravy Petr Bendl ale teď šanci na kompromis nevidí. "My si velmi dobře uvědomujeme na jednu stranu potřebu tu situaci řešit, na druhou stranu i to, že je Evropa v ekonomické krizi a že bude velmi složité najít konsensus. Proto to pravděpodobně zbude na švédské předsednictví."

Řada států nechce za současné hospodářské situace podnikatele zatěžovat novými náklady.

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme