Ledové palivo

30. březen 2009

Nová metoda získávání metanu ze dna oceánů by snad mohla nejen zajistit nový zdroj energie, ale také vyřešit ukládání oxidu uhličitého.

Dno na mnoha místech oceánů obsahuje velké množství takzvaných metan hydrátů, které na první pohled vypadají jako obyčejný led. Ve skutečnosti jsou to však klatráty vody - tedy jakési klece tvořené molekulami vody, uvnitř kterých jsou uzavřeny molekuly metanu. Metan získaný z hydrátů by podle některých odborníků mohl být novým zdrojem energie. Jiní vědci se obávají následků těžby z mořského dna a zdůrazňují, že i když se při spalování metanu uvolní méně oxidu uhličitého než při spalování jiných fosilních paliv, atmosféra jím stále bude zatěžována.

Nová metoda extrakce metanu, která byly prezentována na meetingu American Chemical Society, by však tento problém teoreticky mohla vyřešit. Fyzikální struktura klatrátů vody totiž způsobuje, že "klece" ochotněji uchovávají oxid uhličitý než metan. Takže pokud se do metan hydrátů napumpuje oxid uhličitý, vytlačí metan a zaujme jeho místo. Díky tomu by bylo možné z hydrátů čerpat metan a zároveň do nich ukládat nechtěný oxid uhličitý. Celý proces podle článku na stránkách NewScientis dobře fungoval v laboratorních podmínkách a vědci se nyní chystají zjistit, jak by probíhal ve větším měřítku.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.