Skrytá tvář královny Nefertiti

1. duben 2009

Počítačová tomografie odhalila netušené detaily slavné busty egyptské královny Nefertiti.

Egyptská královna Nefertiti byla manželkou faraona Achnatona a žila v letech 1381 až 1344 před naším letopočtem. Slavnou se stala především díky své bustě, která byla v roce 1912 objevena v dílně královského sochaře Thutmoseho a momentálně se nachází ve sbírkách Egyptského muzea v Berlíně. Bustu tvoří štuk, který sochař v různě silných vrstvách nanesl na jádro vytesané z vápence. Poprvé byla zkoumána počítačovou tomografií už v roce 1992, ale posun v technice nyní německým vědcům umožnil mnohem detailnější zkoumání.

Trojrozměrné snímky ukázaly, že tvorba busty musela probíhat v mnoha krocích. Na některých místech, například tvářích a ušních boltcích, je vrstva štuku velice tenká, zatímco zadní část koruny tvoří dvě silné vrstvy. Vnitřní vápencové jádro je velice jemně vytesané a od vrstvy štuku se liší některými detaily. Tvář královny v kameni má méně vysedlé lícní kosti. Kolem rtů a očí jsou viditelné rýhy a na kořeni nosu se nachází malý hrbolek. Sochař tyto detaily vytesal do kamene, ale ve štuku je pak - pravděpodobně v souladu s požadavky na estetický ideál své doby - raději vyretušoval.

Výsledky studie publikuje dubnové číslo odborného časopisu Radiology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.