Tažní ptáci znají doping

1. duben 2009

Někteří tažní ptáci se podle nové studie před náročnou cestou "dopují" takovou potravou, která zvyšuje jejich vytrvalost.

Tažní ptáci jespáci srostloprstí (Calidris pusilla) každoročně urazí asi 3000 km dlouhou cestu mezi letním domovem v kanadské Arktidě a pobřežím Jižní Ameriky, kde tráví zimu. Součástí jejich putování je i nepřerušovaný třídenní let na vodou. Cesta je tak náročná, že ji mladší nebo slabí jedinci vůbec nemusejí přežít. Jespáci se však na své cesty dobře adaptovali a pokles teploty v jejich tělech nastartuje hormonální změny, díky nimž se zvětší střeva a ptáci mohou konzumovat více potravy. Ptáci se na tah připravují také intenzivním poletováním, ale to ještě stále není všechno.

Nová studie ukázala, že na začátku cesty se jespáci na východním pobřeží Kanady doslova cpou drobnými korýši - tedy potravou bohatou na omega-3 mastné kyseliny, které se lidem doporučují jako prevence srdečních chorob. Jean-Michel Weber z University of Ottawa měl podezření, že tato strava zvyšuje vytrvalosti v letu. Svou teorii si nemohl ověřit přímo na jespácích, protože by nedokázal odfiltrovat vliv hormonálních a dalších faktorů. Místo nich experimentoval na hrabavých ptácích křepelech virginských (Colinus virginianus), kteří žádné migrační cesty nepodnikají. Zjistil, že dieta bohatá na omega-3 mastné kyseliny za šest týdnů zvýšila oxidační kapacitu ptačích svalů o neuvěřitelných 58 až 90 %.

Výsledky studie vycházejí tento týden v on-line verzi časopisu The Journal of Experimental Biology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio