Deregulace nájmů se asi prodlouží o další dva roky

Deregulace nájemného v Česku zřejmě skončí až v roce 2012. Poslanecká sněmovna totiž přijala návrh, podle kterého by se plánovaný postup deregulace, naplánovaný na příští rok, rozložil do tří let. Návrh připravila skupina lidoveckých poslanců a sociální demokrat Miroslav Váňa. V České republice existuje asi 900 tisíc nájemních bytů, v 700 tisíc z nich se platí regulované nájemné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětské hřiště s domy v Poschlé

Dětské hřiště s domy v Poschlé | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

Předkladatelé jako důvod uvedli, že podle výpočtu ministerstva pro místní rozvoj nebude čtyřicet tisíc domácností schopných za bydlení zaplatit a mnoho lidí by mohlo skončit na ulici. Zákon teď postupuje do Senátu.

Mezi místa, kde se deregulace činží prodlouží z jednoho na tři roky, podle návrhu patří ta, kde letos nájmy porostou o víc než 40 korun na metr čtvereční. Týká se to kromě Ústí nad Labem a Ostravy všech ostatních krajských měst České republiky. Navíc i všech středočeských měst, které mají minimálně 10 tisíc obyvatel.

S normou souhlasí občanská demokratka Zdeňka Horníková. Podle ní pomůže hlavně lidem, kteří mají problém se s deregulací nájemného finančně vypořádat: "Osobně se přikláním k tomu, že je správný návrh předložený panem Kvapilem a kolektivem rozložit to poslední zvýšení na tři roky a tím usnadnit pozici sociálně slabým rodinám se vyrovnat se zvýšeným nájemným. My jsme tam dělali pouze nějaké legislativně-technické návrhy."

Proti normě jsou komunisté, jak potvrdil jejich šéf Vojtěch Filip. I s ní by totiž mohli mít někteří lidé problém platit: "Je v tomto období ekonomické krize opět postavená jen pro vlastníky domů. Nájemníci podle mého soudu platí velmi neúměrné částky. Protože zákon z roku 2006 byl špatně nastaven. To, na co jsme upozorňovali, že nepůjde o zvýšení o 10 %, ale například také o 30, se ukázalo jako pravdivé."

Plán na prodloužení deregulace nájemného o další dva roky už dřív přivítali zástupci nájemníků. Protože vláda pomalejší deregulaci nájemného nepodpořila, ale ani nezamítla, novela zákona jde do parlamentu bez přímé podpory kabinetu.

Změnu naopak podrobili kritice vlastníci domů. Návrh totiž podle nich zvýhodňuje ty, kteří regulované nájemné využívají neprávem, řekl v Ranním interview Radiožurnálu místopředseda Sdružení majitelů domů a bytů Libor Dellin: "Namísto toho, aby stát přispěl na nájemné té desetině sociálně slabších nájemníků, kteří by na nájemné skutečně neměli, tak tímto poslaneckým návrhem jsou nadále plošně preferování všichni regulovaní nájemníci, kteří u nás toto asociální, bezdůvodné a bezzásadové privilegium.získávají náhodně nebo spekulací."

Místopředseda Sdružení majitelů domů a bytů Libor Dellin vystoupil v Ranním interview Radiožurnálu. Jeho odpovědi najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Vláda pomalejší deregulaci nájemného nepodpořila, ani nezamítla
Elektřina, nájemné i voda - to všechno bude od ledna dražší
Regulované nájemné by kvůli krizi mohlo růst pomaleji
Bydlení v nájmu ztrácí smysl
Sdružení nájemníků: Zvýšení regulovaného nájemného řada lidí finančně nezvládne
Deregulace nájemného rychle a bezbolestně?
Regulované nájemné od příštího roku podraží
Mnoho obcí na deregulaci nájemného teprve pracuje
Jednostranné zvyšování regulovaného nájemného v bytech

Veronika Malá, Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme