Metropolitní opera v New Yorku slaví 125 let

1. duben 2009

Metropolitní opera je v jubilejní 125. sezoně. Původní divadelní budova se otevřela v roce 1883, od roku 1966 se však hraje v budově nové, dosud moderní. Od poloviny 70. let se tak děje za nepřetržitého hudebního vedení Jamese Levina. Několikahodinový galaprogram k jubileu přivedl na scénu MET v neděli 15. března pěvecký výkvět současnosti - mimo jiné Plácida Dominga, který slaví 40 let v MET, dále Natalii Dessay, Angelu Gheorghiu, Deborah Voigt, Juana Diega Flóreze, Bena Heppnera, Waltraud Meier, Thomase Hampsona, Dmitrije Hvorostovského, Johna Tomlinsona, Josepha Calleju, Sondru Radvanovskou, Roberta Alagnu či americkou star číslo jedna Renée Flemingovou, která vedle toho pro pět březnových představení v obnoveném nastudování ztvárnila pod taktovkou Jiřího Bělohlávka Dvořákovu Rusalku.

"Je to milá, šarmantní dáma," řekl v New Yorku v rozhovoru u vltavského mikrofonu dirigent Bělohlávek. Očekávání velkých kvalit podle jeho slov naprosto splnila (celý rozhovor viz audio).

Metropolitní opera hraje v této sezoně ještě Sedláka kavalíra, Popelku, Dona Giovanniho, Nápoj lásky, Zlato Rýna, Valkýru, Siegfrieda a Soumrak bohů, Rigoletta, Náměsíčnou a Trubadúra. Plány pro příští sezonu zmiňují opery Aida, Attila, Lazebník sevillský, Bohéma, Carmen, Hoffmannovy povídky, Elektra, Dcera pluku, Bludný Holanďan, Z mrtvého domu, Hamlet, Perníková chaloupka, Lulu, Nos, Figarova svatba, Růžový kavalír, Simone Boccanegra, Stiffelio, Tosca, La Traviata, Turandot, Kouzelná flétna, Berliozovo Faustovo prokletí a Rossiniho Armidu.

Jiří Bělohlávek už v tomto slavném divadle řídil Janáčkovy opery Jenufa a KáťaKabanová a letos v únoru tam před Rusalkou připravil Čajkovského Evžena Oněgina. Zhruba za dva roky se má opět vrátit - chystá se uvedení Věci Makropulos od Leoše Janáčka.

Vltava se v této sezoně připojuje k pravidelným sobotním přímým rozhlasovým přenosům z MET sedmkrát, naposledy 4. dubna s Donizettiho Nápojem lásky.

autor: Petr Veber
Spustit audio