První pružný robot

1. duben 2009

Mezinárodní tým odborníků popisuje v časopise Biomimetics and Bioinspiration systém, který by mohl umožnit vznik vůbec prvního pružného robota. Uplatní se při průzkumu korálových útesů.

0:00
/
0:00

Robotické ponorky při průzkumu korálových útesů a podmořských skalních formací mají jeden zásadní nedostatek. Jejich neohebné končetiny neproniknou mezi korály nebo do úzkých štěrbin mezi skalami, což znamená, že vědci z těchto míst nezískají ani fotografie, ani vzorky materiálu. Mezinárodní tým odborníků proto přistoupil k vývoji revolučního typu robota, který nebude mít žádnou pevnou kostru.

Vědci se inspirovali u chobotnic, které se dokážou protáhnout i maličkou skulinou a jejichž chapadla jsou mimořádně ohebná. Tvoří je čtveřice podélně orientovaných dlouhých svalů, které jsou propojeny krátkými svaly orientovanými příčně. Vědci se tento systém pokusili napodobit umělými svaly vyrobenými ze silikonové gumy.

Umělá chapadla - strukturu chapadel chobotnice imitují umělé svaly ze silikonové gumy přerušované elektroaktivními polymery.

Každý umělý sval obsahuje řadu disků z elektroaktivního polymeru, které jsou orientované kolmo k jeho podélné ose. Při vložení elektrického napětí disky elektroaktivního polymeru zvětší svůj objem a tím stlačí silikon. Tak se v umělém chapadle podélné svaly zkrátí, zatímco příčné se prohnou.

Video - princip fungování svalů ze silikonové gumy.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.