Americký prezident Barack Obama je v Praze

V sobotu v podvečer přistálo v Praze letadlo Air Force One. Na jeho palubě byli americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Obama přiletěl do Česka na zítřejší summit EU-USA a pronese tu i projev na téma nešíření jaderných zbraní. Jeho přílet se zpozdil kvůli komplikovaným vyjednáváním na summitu NATO ve Štrasburku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

B. Obamu přivítal V. Klaus

B. Obamu přivítal V. Klaus | Zdroj: ČTK

Na letišti přivítali amerického hosta prezident republiky Václav Klaus a předseda vlády Mirek Topolánek.

Obama si na sobotní večer vymezil čas pouze pro soukromou večeři se svojí manželkou Michelle. Soukromý program Baracka Obamy je ale plný závorek a otazníků. Vzhledem k tomu, že prezidentův speciál přistál s dvouhodinovým zpožděním, a to kvůli komplikovaným vyjednáváním na summitu NATO ve Štrasburku, objevily se pochybnosti, jestli vůbec stihne plánovanou večeři v některé z pražských restaurací. Do 23. hodiny hotel prezidentský pár neopustil.

Na schůzku do města naopak vyrazila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Na utajeném místě v centru se sešla s bývalým prezidentem Václavem Havlem a svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem. Serveru idnes.cz to potvrdila Havlova tajemnice Sabina Tančevová. Šéfka americké diplomacie doprovází Obamu při jeho návštěvě Česka. V neděli je čeká summit EU-USA, Obamu také projev na Hradčanském náměstí. Na závěr svého pobytu v Česku se Obama stejně jako Clintonová sejde právě s Havlem.

Oficiální program začne v neděli dopoledne. Hosta uvítají na Pražském hradě prezident Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek. Hlava Spojených států pak má v 10 hodin naplánován projev na Hradčanském náměstí o jaderném odzbrojení, který má navštívit až 30.000 diváků. Projev bude Český rozhlas 1 - Radiožurnál vysílat v přímém přenosu.

Poté už Obamu čeká schůzka s lídry členských zemí Evropské unie. Jedná se o neformální summit, takže nemůžeme čekat příliš konkrétní závěry. Na programu bude debata o hospodářské krizi, klimatických změnách nebo energetické bezpečnosti.

Cestu využili odpůrci i příznivci amerického radaru

Už v sobotu ráno obsadili odpůrci americké radarové základny v Česku most Legií, kde vyvěsili transparenty vyzývající amerického prezidenta Obamu ke zrušení plánované výstaby. Stejní demonstranté se zhruba ve 14 hodin sešli na Palachově náměstí. Mezi zúčastněnými nechyběl například eurokomisař za KSČM Miloslav Ransdorf nebo režisér Zdeněk Troška. Zhruba 150 demonstrantů sdružení NE Základnám se poté odebralo na pochod k americké ambasádě. Sem je doprovázelo zhruba 50 policitů. Celá akce se obešla bez incidentů.

Odpoledne, kolem 17. hodiny, se na Palachově náměstí uskutečnil pro změnu happening stoupenců radarové základny.

Český rozhlas připravil k návštěvě prezidenta USA Baracka Obamy a summitu Evropské unie v Praze speciální web Barack Obama v Praze.

Jaroslav Skalický, Vojtěch Berger, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme