Orchideje Českého středohoří

5. duben 2009

V České republice roste šedesát druhů vstavačovitých rostlin, orchidejí. Skoro polovinu z nich můžete najít i v Českém středohoří. Svou orchidejovou knihu si proto tahle oblast zcela jistě zaslouží.

Pro Oblastní muzeum v Litoměřicích ji vydalo Nakladatelství Oswald. Má čtyři autory - Karla Nepraše z litoměřického muzea, Romana Kroufka a Karla Kubáta z ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a Vlastislava Vlačihu ze Správy Chráněné krajinné oblasti České středohoří. Shromažďování informací jim trvalo řadu let a nebylo by možné bez pomoci desítek dalších spolupracovníků. Zdaleka přitom nešlo jen o práci v terénu, ale také o bádání ve staré literatuře, archivech, herbářích nebo vzpomínkách pamětníků.
Krajina Českého středohoří je z pohledu přírodovědce skutečně unikátní. Je poměrně plochá, ale výrazně z ní vyčnívají nápadné vrchy - zbytky třetihorní vulkanické činnosti, ohlazené erozí. Zároveň se jedná o pestrou kulturní krajinu, kde je možné najít snad všechna myslitelná přírodní prostředí od suchých trávníků, přes listnaté lesy až po podmáčené louky. Pro botanika je to hotový ráj. I pro orchideje. Autorům se v Českém středohoří podařilo zaznamenat historický výskyt 38 druhů a poddruhů orchidejí; všem ve své knize věnují odpovídající prostor.
Základ publikace tvoří jejich podrobné popisy s detailními informacemi o ekologii, ohrožení, ochraně a rozšíření jednotlivých orchidejí; nechybí zmínky o variabilitě druhu a různé zajímavosti. K popisům jsou připojeny nezbytné fotografie, mapka rozšíření a detailní soupis všech lokalit, kde se daná orchidej kdysi vyskytovala a kde se případně vyskytuje dnes. Mnozí čtenáři budou pravděpodobně překvapeni, jaká vzácnost jim roste doslova za humny. V současnosti je to celkem 27 druhů orchidejí na desítkách lokalit od Loun po Českou Lípu a od Litoměřic po Děčín. Osmnáct z těchto lokalit je skutečně velmi unikátních.
V minulých desetiletích neměly orchideje v Českém středohoří lehký život. Hodně jich ubylo se zánikem malorolnického hospodaření, pastevectví a vinou řady necitlivých zásahů do krajiny; ať ze strany lesníků nebo zemědělců. Situace se však poslední dobou zlepšuje a je naděje, že tento trend bude pokračovat i dál. Přispět by k tomu měla i publikace Orchideje Českého středohoří. Máte-li rádi přírodu, určitě vás zaujme. I když je v první řadě spíše odborným soupisem a zároveň obsáhlým katalogem k výstavě v litoměřickém muzeu, než knihou určenou široké veřejnosti.

Karel Nepraš, Roman Kroufek, Karel Kubát, Vlastislav Vlačiha: Orchideje Českého středohoří. Litoměřice-Praha: Oblastní muzeum v Litoměřicích, Nakladatelství Oswald 2008. ISBN 978-80-87242-06-3

autor: frv
Spustit audio