USA a EU jsou nejtěsnější spojenci, potvrdil summit v Praze

Ve vztazích Evropy s Amerikou nastává nová éra. Shodovali se na tom státníci po včerejší schůzce v pražském Kongresovém centru, kde Evropská unie za českého předsednictví hostila amerického prezidenta Baracka Obamu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama v Praze

Barack Obama v Praze | Zdroj: ČTK

Evropané i Američané se na summitu EU-USA shodovali - tváří v tvář světovým výzvám musíme spolupracovat. Barack Obama potvrdil, že Unii považuje za důležitého partnera. Dal tak zapomenout na období, kdy se starý a nový kontinent hádal kvůli postoji k americké invazi do Iráku.

"Podle mě neexistuje stará nebo nová Evropa, ale jen spojená Evropa. Věřím v silnou Evropu a silnou Evropskou unii," řekl šéf Bílého domu. Český premiér Mirek Topolánek hovořil podobně. Obamova návštěva podle něj zpečetila nový začátek ve vztazích mezi Evropou a Amerikou.

Pražský summit byl neformálním setkáním, takže se nečekaly konkrétní závěry z jednání. K jednomu společnému prohlášení ale státníky přiměla aktuální situace: Amerika i Evropa společně odsoudily severokorejský raketový test.

Shoda panovala i v dalších oblastech. Obama zopakoval svou vůli postavit se klimatickým změnám: "Moje země až příliš dlouho nebrala tuhle záležitost vážně. Tohle nás až příliš dlouho rozdělovalo. Dnes vám slibuji, že Spojené státy budou aktivním partnerem v kodaňském procesu i v následných jednáních."

Na konferenci v Kodani se má svět v prosinci dohodnout na konkrétním snížení emisí skleníkových plynů. Evropská unie dlouho volala po aktivnějším americkém postupu.

Na summitu ale zněly i méně sladěné tóny. Obama například vyzval ke vstupu Turecka do Unie. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy to ale záhy odmítl.

Jendo je ale jisté - Barack Obama si podmanil nejen posluchače svého projevu na Hradčanském náměstí. Také evropští politici v něm zdá se vidí záruku pevných transatlantických vztahů.

Přečtěte si také:
M. Topolánek: Evropa se s B. Obamou shodla ve všem podstatném

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme