Rekord větrného auta

7. duben 2009

Inženýr z britského Hampshiru vytvořil nový rychlostní rekord vozidla, které je poháněno jen a pouze větrem. Překonalo rychlost 200 kilometrů za hodinu.

0:00
/
0:00

Suché a větrné pláně u jezera Ivanpah v Nevadě jsou oblíbeným místem pro plachtění na suché zemi a nyní se staly dějištěm nového světového rekordu. Jeho hlavním aktérem byl britský inženýr Richard Jenkins, který strávil posledních deset let vývojem ultra-rychlého vozidla poháněného větrem.

Výsledkem jeho práce je Greenbird - automobil postavený z kompozitního materiálu z uhlíkových vláken. Výjimkou jsou pouze kovová kola a nosné prvky křídel. Greenbird váží 600 kilogramů, má aerodynamický tvar a jedno velké svislé křídlo. To při vysokých rychlostech vytváří zdvižnou sílu, která musí být kompenzována pomocí malých bočních křídel, které auto drží při zemi.

Greenbird dosáhl rychlosti přes 200 km/h.

V Nevadě Greenbird na konci března dosáhl rychlosti 202,9 km/h a překonal tak deset let starý rekord pro auta poháněná větrem. Jeho držitelem byl Američan Bob Schumacher, který v autě jménem Iron Duck dosáhl rychlosti 186,7 km/h.

Video: úspěšný pokus o nový rychlostní rekord auta poháněného větrem.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio