Vládla v zemi Kanaán žena?

8. duben 2009

Podle legendy byli všichni vládcové země Kanaán muži. Archeologové z Tel Aviv University se ovšem domnívají, že v zaslíbené zemi mohla vládnout i jedna žena.

Kanaán je území dnešní Palestiny a Izraele, o němž se v Bibli mluví jako o zaslíbené zemi, kterou Bůh věnoval Izraelitům. Kolem roku 1350 před naším letopočtem v ní zřejmě panoval značný neklid. Svědčí o tom dopisy, v nichž vládcové Kanaánu žádají egyptského faraona o vojenskou pomoc. Součástí obsáhlé korespondence nalezené v Egyptě jsou i dva dopisy, které napsala žena s titulem "Paní lvů". Píše jako vládkyně městského státu a hovoří o vzbouřencích a nebezpečné situaci. Historikové se domnívali, že ohroženým městem mohl být Bet Šemeš, ve kterém tehdy žilo asi 1500 lidí.

Nyní se objevil i první archeologický důkaz, který tuto hypotézu podporuje. V ruinách města Ben Šemet izraelští archeologové objevili keramickou desku, která znázorňuje člověka oblečeného v královském oděvu. Tento král má sice mužské tělo, ale jeho účes je ženský a v ruce drží lotosové květy, které byly ve starověku pokládány za ženský symbol. Archeologové se proto domnívají, že se jim dostalo do rukou umělecké zpodobnění záhadné Paní lvů. Zmínky o jiných ženách, které by vládly městu podobné velikosti a významu, se totiž v historických pramenech nevyskytují.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.