Uvězněný parazit

7. duben 2009

Výzkumníci z Pennsylvánské univerzity vymysleli originální způsob boje proti malárii a toxoplazmóze - místo aby parazitům bránili vniknout do buněk, raději je uvězní uvnitř.

Parazit zimnička tropická (Plasmodium falciparum) způsobuje nejsmrtelnější formu lidské malárie, na kterou ročně zemře přibližně milion lidí. Původce toxoplazmózy, parazit Toxoplasma gondii, zase může způsobit vážné poškození lidského plodu a ohrozit život lidí s oslabeným imunitním systémem. Oba parazité mají jednu věc společnou: při úniku z buňky, ve které se namnožili, se musí dostat skrze buněčnou stěnu. Až dosud si vědci mysleli, že buněčnou stěnu sabotují pomocí vlastních proteinů, ale jak ukázal nový výzkum, opak je pravdou. Oba druhy parazitů k tomu zneužívají buněčný protein calpain-1.

Zatím se výzkum soustředil především na to, jak parazitům zabránit proniknout do buněk. Nový objev ale vedl k originální myšlence: raději parazitům znemožnit únik z buňky a tím zastavit šíření infekce. Vědci tuto strategii odzkoušeli a zjistili, že skutečně funguje. Buňky, které protein postrádaly, nebo jej měly zablokovaný, se pro parazity staly dokonalým vězením. Jakmile ovšem vědci protein buňkám vrátili, mohli být svědky toho, jak parazité unikají a chystají se napadnout další buňky. Pokud by se calpain-1 stal novým cílem léků proti parazitárním infekcím, mělo by to jednu velkou výhodu. Je to protein hostitelského organismu, což znamená, že nad ním parazit nemá genetickou kontrolu a jen obtížně si bude vyvíjet rezistenci.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio