Polský prezident brání Ústav národní paměti

Polský prezident Lech Kaczyński brání Ústav národní paměti před kritiky, kteří chtějí tuto instituci zrušit. Ústav dokumentuje a vyšetřuje především zločiny komunismu. Někteří politici se ale domnívají, že historici překročili své pravomoci a dali se do služeb stranické ideologie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský prezident Lech Kaczyński

Polský prezident Lech Kaczyński | Foto: European Commission Audiovisual service

Lech Kaczyński dnes vyznamenal kromě vrátného snad všechny známé zaměstnance Ústavu národní paměti, včetně historiků, jejichž práce jsou považovány za silně kontroverzní.

Někteří se pokoušejí dokázat, že bývalý prezident Lech Walesa byl agentem státní bezpečnosti a politické změny v roce 1989 fraškou v režii tajné policie. Prezident Kaczyński se ale těchto historiků zastal.

"Něco se dotklo těch, kteří jsou nedotknutelní. V Polsku existuje tato kategorie lidí a pak je tu kategorie lidí, o kterých se beztrestně může psát a říkat cokoli. Vždycky jsem toto rozdělení považoval za morálně hanebné," prohlásil Lech Kaczyński v narážce na Lecha Walesu. Ten by se měl podle prezidenta přiznat ke svým hříchům a pak mu bude odpuštěno.

Přečtěte si také:
Polský exprezident Walesa žádá odvolání šéfa Ústavu národní paměti
Lech Walesa opět ve sporu s Ústavem národní paměti

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme