Nezaměstnanost v Česku je nejvyšší za poslední dva roky

V březnu vzrostla míra nezaměstnanosti na 7,7 procenta, oproti únoru je tak o tři desetiny vyšší. Za poslední rok přišlo o práci 125 tisíc lidí. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Na jaře přitom nezaměstnanost většinou klesá, jak se rozbíhají práce na stavbách a v cestovním ruchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Lounech

Úřad práce v Lounech | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa bude počet lidí bez práce dále růst: "Nejhorších čísel se dočkáme až na počátku roku 2010, zatím předpokládáme jenom mírně pod 10 procent - to riziko je, že bychom se dokonce mohli podívat na tuto hranici."

Jak také Škop připomněl, v Česku je míra nezaměstnanosti jedna z nejnižších v Evropě: " Ve srovnání s ostatními zeměmi je nezaměstnanost v Česku stále ještě nízká, pohybujeme se okolo 3. nejnižšího čísla v celé Evropské unii. Vychází to z předchozího silného hospodářského růstu."

Summit o nezaměstnanosti v Evropské unii, kterého by se v květnu zúčastnili šéfové států a vlád členských zemí, se nejspíš neuskuteční. Státy unie se dohodly, že budou problém dopadu krize na nezaměstnanost řešit jen na úrovni "trojky" - tedy českého předsednictví EU, Evropské komise a zástupců unijních zaměstnavatelů a odborů.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme