Samice šimpanzů vyměňují maso za sex

22. září 2010

Primatology už dlouho zajímá, podle jakých kritérií si samice divoce žijících šimpanzů vybírají své partnery. Dlouhodobé pozorování šimpanzů nyní ukázalo, že celá věc funguje podobně jako výměnný obchod.

Studie tlup lovců a sběračů ukazují, že nejúspěšnější lovci mají více manželek či družek a tím pádem i více potomků, než jejich lovecky méně zdatní kolegové. Lovu opic či antilopek se věnují také nejbližší příbuzní člověka - šimpanzi. Řada studií ukázala, že samci se o ulovené maso dělí se samicemi, které se u šimpanzů lovu neúčastní. Primatologové proto přišli s hypotézou, podle které se samice častěji páří s těmi samci, kteří jim velkoryse poskytnou část svého úlovku.

Dosavadní pozorování šimpanzích tlup tuto hypotézu příliš nepodporovala, ale podle primatologů z Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii je přesto správná. Při studiu šimpanzů v národním parku Tai v Tanzanii vědci zjistili, že samice skutečně směňují maso za svou přízeň. Nejde však o jednorázové výměny typu "něco za něco", ale spíše o jakési obchodní vztahy. Samice se totiž nejčastěji páří s těmi samci, kteří jim maso přinášejí v dlouhém časovém horizontu. Právě dlouhodobost těchto vztahů je podle vědců důvodem, proč to, jak si samice vybírají partnery k páření, tak dlouho unikalo pozornosti.

Výměnný obchod je zřejmě výhodný pro obě strany. Samec se sice opakovaně vzdává části svého úlovku, ale zato se mu dostane dvakrát více šancí k páření, než samci, který si všechno maso lakotně nechává pro sebe. Samice zase dostane kaloricky hodnotnou potravu, kterou by sama získávala jen obtížně a s velkými výdaji energie.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.