Odhalená migrace žraloků velrybích

9. duben 2009

Migrace žraloků velrybích je špatnou zprávou pro ochranáře, kteří se snaží zabránit jejich vyhubení.

Žralok velrybí neboli žralok obrovský (Rhincodon typus) je sice největším, ale současně velmi málo známým zástupcem paryb. Na Červeném seznamu ohrožených druhů bychom přes 10 metrů dlouhého žraloka, který je nebezpečný pouze mořskému planktonu a malým rybkám, našli v kategorii zranitelných. Řada zemí však žraloky velrybí intenzivně loví nejen pro maso i ploutve, které jsou v asijských zemích využívány k přípravě polévek.

Žraloci velrybí se začínají rozmnožovat až mezi 25. a 30. rokem života, takže není šance na to, že by se populace zdecimované lovem mohly rychle obnovit. Výsledky genetické studie navíc ukázaly, že nestačí žraloky chránit jen v určitých oblastech. Biologové z University of Illionis v Chicagu analyzovali DNA 68 žraloků velrybích z 11 různých oblastí Indického oceánu, Pacifiku a Karibského moře. Zjistili, že mezi jednotlivými populacemi jsou jen nepatrné genetické rozdíly, což znamená, že žraloci migrují na dlouhé vzdálenosti.

Z hlediska ochranářů to znamená, že chráněné oblasti moří nemohou být jediným nástrojem záchrany druhu, protože žraloci v nich prostě nezůstanou. Autoři studie, kterou publikuje PLoS ONE, doufají, že alternativou lovu by se v některých zemích mohl stát ekoturismus a výpravy za žraloky, které potápěči považují za vlídné obry.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.