Ďuričko dostal za vraždu Kočky mladšího 12,5 roku vězení

Pražský hoteliér Bohumír Ďuričko má jít za vraždu Václava Kočky mladšího na 12 a půl roku do vězení. Rozhodl o tom v pátek pražský městský soud. Ďuričko podle obžaloby zastřelil Kočku mladšího loni v říjnu po křtu a autogramiádě knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohumír Ďuričko

Bohumír Ďuričko | Zdroj: ČTK

Dnešní verdikt je nepravomocný a lze se proti němu odvolat. Ďuričkovi obhájci tak na místě učinili, žalobkyně i zástupce příbuzných zastřeleného muže si ponechali lhůtu na rozmyšlení.

Vynesení rozsudku dnes sledovala zcela zaplněná soudní síň, v lavicích usedli i příbuzní a známí rodin Ďurička a Kočky mladšího. Zatímco Ďuričko reagoval na verdikt kamenným pohledem do země a z jednací síně odcházel s úsměvem, jeho přítelkyně Lucie se rozplakala.

Ďuričko, kterému hrozilo za vraždu 10 až 15 let vězení, obžalobu odmítá, Kočku mladšího prý zavraždit nechtěl. Hájí se tím, že se pouze přiměřeně bránil údajnému útoku ze strany Kočky mladšího, který měl Ďurička "zákeřně a brutálně" napadnou údery do obličeje, až spadl na svou těhotnou přítelkyni.

Soud připustil, že Kočka mladší nejméně jednou Ďurička udeřil. Podle soudkyně Evy Brázdilové se však jednalo o nepřiměřenou obranu a jednání hoteliéra nelze hodnotit jinak, než jako úmyslné usmrcení. Ďuričko se navíc znevěrohodnil tím, že neustále měnil své výpovědi, nad svým činem ani neprojevil lítost.

Ďuričkův obhájce Vojtěch Veverka s kvalifikací trestného činu nesouhlasí. "Jsme stále přesvědčeni, že o vraždu nejde, já se domnívám, že ublížení na zdraví z nedbalosti s následkem smrti je nejpřiléhavější právní kvalifikace, která měla být použita," řekl Veverka. Opačný názor má advokát rodiny Kočkových Josef Lžičař. "Šlo o trestný čin vraždy, ta kvalifikace je správně, že stěží lze hovořit o nějaké nutné obraně," uvedl.

Podle dnešního rozhodnutí soudu by si měl Ďuričko svůj trest odpykat v nejpřísnějším typu vězení - ve věznici se zvýšenou ostrahou. Musí také nejbližším příbuzným zastřeleného muže zaplatit odškodné v celkové výši přes 1,5 milionu korun. Soud zároveň zamítl Ďuričkovu žádost o propuštění z vazby na kauci a písemný slib.

Tragická událost se stala loni 9. října večer v pražské restauraci Monarch. Ďuričko podle obžaloby po slovní potyčce vytáhl od pasu pistoli, namířil na syna provozovatele Matějské pouti Václava Kočky staršího a nejméně třikrát vypálil. Výstřely zasáhly mimo jiné plíce a srdce a poškozeného by podle soudu nezachránila ani rychlá lékařská pomoc, každý výstřel byl smrtelný.

Přečtěte si také:
Po vraždě Václava Kočky mladšího uvažoval Jiří Paroubek o rezignaci
Po hádce a střelbě zemřel syn podnikatele Kočky

Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme