Úbytek niklu umožnil vývoj komplexního života

10. duben 2009

Za atmosféru bohatou na kyslík - a tím i za vznik komplexních forem života - podle nové studie vděčíme úbytku niklu v pravěkých oceánech.

Původní zemská atmosféra obsahovala jen velmi málo kyslíku, ale před 2,4 miliardami let jeho obsah prudce stoupl. S novou teorií, která vysvětluje příčiny této "velké oxidační události" nyní přišel tým amerických a kanadských výzkumníků. V časopise Nature vědci zveřejnili výsledky zkoumání sedimentů z období před 3,8 miliardami let až po 550 milionů let. Zjistili, že před velkou oxidační událostí byla mořská voda velice bohatá na nikl. A právě tento prvek vyžadují takzvané metanogenní bakterie, které jako odpadní produkt svého metabolismu uvolňují metan. Tento plyn se pak v atmosféře měnil na oxid uhličitý a vodu, což bránilo nárůstu koncentrace vzdušného kyslíku.

Před 2,7 miliardami let ovšem začal zemský plášť chladnout a poklesla vulkanická činnost, což mělo za následek snížení obsahu niklu ve vodě. Na polovinu původního množství obsah niklu spadl asi před 2,5 miliardami let. Metanogenním bakteriím tak nastaly těžké časy a produkce metanu se rázem snížila. Díky tomu se v atmosféře mohl začít hromadit kyslík, který produkují mořské řasy. Těch se úbytek niklu nijak nedotkl, protože při metabolismu využívají enzymy, které nejsou na niklu závislé.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.