Při střetech armády s demonstranty v Bangkoku jeden mrtvý, 70 zraněných

První lidský život dnes zmařily střety v thajské metropoli Bangkoku mezi vojáky a protivládními demonstranty. Dalších 70 protestujících je zraněných. Vojáci začali do davu střílet poté, co po nich nepřestali házet kameny. Na útok proto odpověděli střelbou ostrými náboji, slzným plynem a vodními děly. Zranění dvou demonstrantů jsou podle zdravotnických zdrojů vážná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protivládní  protesty v Bangkoku

protivládní protesty v Bangkoku | Zdroj: ČTK

Střetům předcházela snaha armády vytlačit účastníky protivládního protestu ze strategické křižovatky, kterou několik stovek lidí blokovalo v centru města.

Český velvyslanec v Thajsku Ivan Hotěk situaci v Bangkoku popisuje takto: "V časných ranních hodinách došlo k prvním vládním opatřením, kdy došlo ke střetu demonstrantů s pořádkovými silami. Tento střet je zatím v oblasti největší koncentrace demonstrujících, nedotkl se prozatím prostoru u vládních budov. Samozřejmě, následky tohoto zásahu jsou dosti násilné, demonstranti využívají i násilné prostředky proti autoritám, takže situace je nepřehledná."

V ulicích Bangkoku hlídkují už od nedělního rána, kdy vláda vyhlásila v hlavním městě výjimečný stav, obrněná vozidla. Bezpečnostní síly čelí tlaku tisíců demonstrantů, kteří se dožadují odstoupení premiéra Apchisita Vedžadžívy.

Premiér kontroval, že chování vzbouřenců se pohybuje na hranici zákona: "Nikdo nepopírá potřebuju politických reforem. Nedosáhne se jich ale násilím, vyvoláváním nepokojů a nerespektováním zákonů. Už vůbec k tomu nepovede zastrašování politických oponentů. Chci co nejdřív obnovit pořádek. Do večera by měla být situace vyřešená na většině míst, soustředíme se hlavně na protesty v okolí sídla vlády. Každému se dostane spravedlivého trestu!"

Výjimečný stav vyhlásil thajský premiér už v sobotu, když demonstranti vtrhli na jednání lídrů zemí Jihovýchodní Asie, kteří se sešli v letovisku Pattaya. Ihned poté, co se podařilo všechny politiky z místa evakuovat, výjimečný stav na místě zrušil.

Češi v Thajsku jsou v pořádku

V Thajsku jsou v současné době asi čtyři stovky Čechů. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur by všichni měli být v pořádku.

O vývoji situace v Thajsku si můžete také přečíst:
V thajské metropoli Bangkoku je výjimečný stav
Thajští demonstranti zrušili summit ASEAN, v Pattaye byl výjimečný stav
Odpůrci thajské vlády se dostali až k místu konání Asijského summitu
Thajskem opět zmítají protivládní protesty
Nová thajská vláda může začít pracovat
Thajsko zůstává rozdělené, Bangkokem opět zmítají protesty
Z Thajska po blokádě postupně odlétají turisti, i Češi
Thajský ústavní soud rozpustil strany vládní koalice
Protivládní protesty v Thajsku pokračují, řešení stále není na obzoru
V Thajsku není v sázce jen osud vlády. Jde i o podobu demokracie

Marika Táborská, Martina Hanáčková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme