Na ombudsmana se loni obrátil rekordní počet lidí

Veřejný ochránce práv Otakar Motejl na Pražském hradě předal prezidentovi Václavu Klausovi zprávu za minulý rok. Vyplývá z ní, že loni se lidé na ombudsmana obrátili s rekordně vysokým počtem stížností. Bylo jich 7051. Meziročně jde o nárůst o téměř 1000 stížností. Nejvíce lidé chtějí od ombudsmana pomoc v oblasti sociálního zabezpečení, státní správy a soudů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otakar Motejl

Otakar Motejl | Foto: kancelář ombudsmana

Ombudsman Otakar Motejl ale za nárůstem počtu stížností nevidí horší činnost státní správy. "To není produkt toho, že by úroveň státní správy šla dolů. Vypovídá to o tom, že lidé zkouší státní aparát, zkouší do jisté míry i mě, zkouší režim, do jaké míry je ochoten se jejich problémy zabývat," uvedl Motejl.

Ombudsman se také vyjádřil k exekucím sociálních dávek. Tento problém podle něj není stále vyřešen. Motejlovi se nelíbí, že zatímco z platu musí podle zákona každému i po exekuci zbýt určité existenční minimum, účet v bance mu může být exekučně zabaven celý:

"Pokud si plat necháte posílat na účet do banky, což je přání většiny našich zaměstnavatelů, tak to, co je ochráněno v tom prvním kole, je beze zbytku konfiskováno zabavením toho účtu jako celku - tam už žádná ochrana není. To je skutečně v popředí celého smyslu toho zákona a musí se to nějakým způsobem uspořádat."

Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme