Íránsko-americká novinářka obviněna ze špionáže

14. duben 2009

Pomyslné počasí vládnoucí nad íránsko-americkými vztahy je velmi nestálé. Na jedné straně obzoru se povětří rozjasňuje, zatímco na druhé straně se už shromažďují bouřkové mraky. Konkrétně to znamená, že se sice odehrávají sbližovací rituály, vyvolané především prezidentem Obamou, ale zároveň dává Írán najevo, že bude dělat to, co sám chce, a že se nebojí jít ve svých metodách hodně daleko.

Počátek tohoto týdne znamenal v americko-íránských vztazích velký karambol. Za zavřenými dveřmi začal v pondělí v Teheránu soud s americkou novinářkou Roxanou Saberiovou, obviněnou ze špionáže. Rozsudek se očekává během několika týdnů, ale sám fakt, že k podobnému případu došlo, je událostí o sobě. Málo kdo totiž pochybuje, že případ Saberiové je politicky motivovaný - bylo otázkou politického rozhodnutí, jestli tato kauza nabude mezinárodních rozměrů.

Jedenatřicetiletá Saberiová pochází z íránské rodiny, ale vyrostla ve Spojených státech, kam se její rodiče odstěhovali. Ona sama odešla do země svých předků vystudovat, a pokoušela se tu o novinářskou kariéru - krátce pracovala pro britskou BBC, později pro americkou veřejnoprávní stanici NPR. Íránské úřady ji zadržely letos v lednu. Neměla totiž už platnou akreditaci ani pracovní povolení, a prý také požívala alkohol. V dalších týdnech se však úřady, velmi pravděpodobně na pokyn shora, rozhodly obvinit ženu ze špionáže pro Spojené státy, s tím, že žurnalistická činnost byla jen zástěrkou pro shromažďování zpravodajských informací.

Zatčení amerického občana za přečin, jako je držení alkoholu, by sám o sobě byl důvodem k tomu, aby americké úřady bily na poplach. Ovšem obvinění ze špionáže však celou věc posunulo do jiného kontextu, a to nejen proto, že za špionáž je v íránském zákoníku vyhrazen trest smrti. Stala se z něj záležitost mezinárodních vztahů, v níž se symbolicky utkávají dvě velmoci.

Americké ministerstvo zahraničí se v případě Saberiové velmi angažovalo, aby dosáhlo jejího propuštění. Do věci se vložila osobně i ministryně Hillary Clintonová, která prohlásila, že hodlá dosáhnout propuštění zadržené a jejího návratu do Ameriky. Už na březnové konferenci k Afghánistánu, které se zúčastnila i íránská delegace, předali Američané Íráncům dopis se žádostí o propuštění třech Američanů zadržovaných v Íránu, a to včetně Saberiové.

Nezúčastněný pozorovatel si samozřejmě klade otázku, zda Saberiová je nebo není špiónkou, a přísně vzato na tuto otázku nikdo nedokáže spolehlivě odpovědět. Íránský stát a jeho aktivity je nepochybně předmětem zájmu mnoha špionážních agentur, ale ještě silnější je pravděpodobně jeho stihomam. Vyhledávání a usvědčování skutečných nebo vyrobených zrádců se stalo pravidelným rituálem tohoto autoritativního režimu. Například před několika měsíci byl v Íránu popraven íránský obchodník obviněný ze získávání informací vojenského charakteru ve prospěch Izraele. V současné době probíhá soud s několika nejvyššími představiteli baháistického náboženství, kteří jsou také obviněni ze špionáže pro Izrael.

Vedle paranoidních sklonů se však Teherán vyznačuje i velmi chladnou a promyšlenou politikou vůči zahraničí, do níž lze zahrnout i hra na špiony - například právě v případě zatčených baháistů si jen málo kdo myslí, že opravdu pro Izrael pracovali. Případ Saberiové může být součástí takové zahraničně politické hry. Írán se v posledních týdnech dostal do defenzivy, když americký prezident Obama začal plnit své sliby a mnohé z dosavadních nepřátel začal zahrnovat nabídkami na zlepšení vztahů. Obama ve spolupráci s Evropou, Ruskem a Čínou Teheránu navrhl otevřená jednání o budoucnosti íránského jaderného programu. Takovou nabídku Írán nemohl otevřeně odmítnout- ale zároveň na ni nechtěl přistoupit.

A tak jsme koncem minulého týdne mohli slyšet - jak se v českém politickém žargonu říká - různé signály. Ve čtvrtek - tedy pouhý den po americko-evropsko-čínské výzvě - prezident Mahmúd Ahmadínežád v Isfahánu slavnostně otevřel první íránskou továrnu na výrobu jaderného paliva. Přitom všechny přítomné ubezpečil, že Írán bude postupovat na cestě v úplném zvládnutí jaderné technologie třeba navzdory celému světu - konec konců tato událost připadla na oficiální íránský Den jaderné technologie. Ovšem toto pondělí z Íránu přišla zpráva, v níž Teherán ústy předsedy Nejvyšší rady národní bezpečnosti Saída Džalílího oznámil, že za určitých okolností je Írán je příznivě nakloněn diskusi s jadernými velmocemi. Málo kdo však pochybuje, že by Íránci vstupovali do rozhovorů s tím, že by se vzdali možnosti získat nukleární zbraň, a to zejména teď, když se blíží prezidentské volby, a otázka vlastnictví jaderné nálože bude přeformulováno jako vlastenecká záležitost.

Soud s americkou novinářkou tedy docela dobře může spadat nikoli do paranoidního, ale naopak pečlivě kalkulujícího přístupu íránských úřadů - asi tak jako když se Íránci před pár lety v mezinárodních vodách zmocnili skupiny britských námořníků, pohráli si s nimi i s Británií jako kočka s myší, a propustili je dosttečně včas na to, aby se záležitost nevymkla z rukou. Když bude mít Roxana Saberiová štěstí, stráví ve vězení pár měsíců, vrátí se domů a v Americe vydá o své anabázi zajímavou knihu. Nikde ovšem není psáno, že tak dopadne celá záležitost, jíž je zatčení jedné mladé novinářky drobnou součástí - totiž pokusu zastavit íránský režim dříve, než získá jadernou zbraň, protože pak už tento režim nezastaví téměř nic.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio