Biovíno z nejznečištěnější oblasti v Číně

Nejlepší víno se v Číně pěstuje v nejznečištěnější oblasti. Konkrétně v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Alespoň to tvrdí tamní vinaři, kteří se navíc specializují na biovíno.

Údolí, kterým protéká Žlutá řeka a z obou stran ho ohraničují pohoří Che-lan a Čuo-c', je často ukryto v mlze. Tedy přesněji řečeno ve smogu. Slunce se od časného rána marně snaží prodrat kouřovou clonou zahalující pouštní oblast posetou stovkami komínů. Lidé tu dýchají spíše než vzduch všudypřítomný uhelný prach. Nejhorší situace je ve městě Wu-ta a jeho okolí. A přitom se nedaleko odtud nachází státem podporované vinařství Chan-sen.

"Historie naší společnosti není sice dlouhá, ale tato oblast je pro pěstování vína vůbec nejlepší v celé Číně. Jsou zde velké teplotní rozdíly v období mezi půlnocí a polednem, což je velmi dobré stejně jako zdejší sucho a horko," říká hlavní sklepmistr Chua Sin-wen, který se chlubí i skutečným sklepením, i když betonovým, ve kterém hlavně červené víno odrůdy Cabernet Sauvignon zraje v dřevěných francouzských sudech.

Do podzemí se ovšem prý zatím nedá vstoupit. A tak se musím spokojit s prohlídkou velkých nerezových tanků plných vína bílého. O chvilku později ale dostávám ochutnat místní Chardonnay z lahve, jejíž viněta hrdě hlásá: "Vyrobeno z nejlepších hroznů na světě." Ptám se, co tedy činí místní víno tak výjimečným. Podle sklepmistra jsou za tím tři důvody.

"Prvním jsou zmíněné přírodní podmínky včetně dlouhých slunečných dnů. Druhým pak nejmodernější technologie na světě, které používáme, konkrétně z Francie, a třetím samotná výroba, která je velmi specifická a dohlíží na ní famózní čínský expert Čchen Če-i," upřesnil Chua Sin-wen.

Úkolem tohoto odborníka je především kontrolovat, zda nejsou při pěstování vína používány nějaké chemické prostředky. Vinařství Chan-sen se totiž specializuje na výrobu biovína, a to je onou zvláštností. K ošetření révy tedy slouží výlučně přírodní látky jako prášek do pečiva nebo měď, žádná chemie. Nějak mi ale nejde dohromady biovíno pěstované v nejznečištěnější části Číny, nedaleko míst, kde dokonce už 40 let hoří uhelná pole a jen úmrtnost malých dětí je oficiálně 15 procent.

"I proto jsme vinařství vybudovali v blízkosti letiště, daleko od nechvalně proslulého města Wu-ta, asi 80 kilometrů, a také od města Wu-chaj. Zde panují dobré povětrnostní podmínky a továrny znečišťující ovzduší jsou daleko odtud, žádné škodliviny se sem nedostanou," odpovídá trochu podrážděně.

A také nervózně. Každou chvíli má totiž dorazit místní komunistický šéf na návštěvu, proto se mne rychle snaží zbavit. Vládní podpora i přízeň jsou pochopitelně důležitější. Ještě se ho stihnu zeptat na jednu podstatnou věc, jak vinice chrání v zimě.

"Před mrazem a sněhem je chráníme tím, že je schováme pod zem. Tedy naházíme na ně hlínu. Samozřejmě tak, abychom keře nezničili a nepolámali, jsou jen ohnuté. Nejprve tedy vytvoříme jakousi ochrannou hradbu z kamenů a pak přidáváme samotnou hlínu. Záleží pak na teplotě, jestli je zasypeme celé nebo jen zčásti," vysvětluje hlavní sklepmistr Chua Sin-wen.

Namítnu, že ve víně se přeci vždy odráží obsah látek v půdě i v ovzduší, ale pan Chua mne odkázal na hodnocení státní kontroly, která žádné škodliviny ve vínu neobjevila.

Nu, nejlepší je se sám přesvědčit. A to tím nejlepším ročníkem, Cabernetem Sauvignon z roku 2004, oceněným čtyřmi hvězdičkami. Po napití jsem hledal přirovnání a vzpomněl si na Ostravský kahan. Bílé Chardonnay bylo mnohem lepší, i když se nevyznačovalo žádnou vůní a celkově bylo spíše nevýrazné. To ale nic nemění na tom, že už letos chce biovinařství Chan-sen poprvé prorazit i v zahraničí.

autor: mir
Spustit audio