V aféře úplatných policistů z Vratimova padlo deset podmínek a jediné vězení

Okresní soud ve Frýdku-Místku potrestal bývalé policisty z Vratimova. Podle obžaloby od řidičů vymohli úplatky za 35.000 korun. Při jedné z největších úplatkářských afér v řadách české policie stanulo před soudem téměř celé obvodní oddělení a strážník šenovské městské policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bývalí policisté z Vratimova u soudu

bývalí policisté z Vratimova u soudu | Zdroj: ČTK

Rozsudek si dnes do jednací síně přišli poslechnout jen tři z jedenácti obžalovaných. Podle soudce jsou vinni všichni, do vězení ale půjde jen jediný bývalý policista - Dalibor Rada. Ten totiž bral úplatky od řidičů nejčastěji. Státní zástupce uvedl, že si z toho doslova udělal vedlejší byznys.

Devět jeho kolegů a městský strážník dostali podmíněné tresty od osmi měsíců do dvou let. Soudce také většině odsouzených uložil pokutu 15.000 až 20.000 korun a zakázal jim práci u policie. Muži byli obžalováni za zneužití pravomoci veřejného činitele, sedm z nich navíc i z přijímání úplatků.

Soudce Karel Šigut si myslí, že se zpronevěřili své profesi. "Nebezpečnost jednání obžalovaných pro společnost byla velice vysoká. Vytvořili si nechci říct živnost, ale způsob, jak získávat prostředky, i když je evidentní, že jakožto Policie České republiky pobírali podle mého názoru velice slušný plat, který byl hrazen z kapes daňových poplatníků," uvedl Šigut.

Bývalí policisté a strážník brali úplatky předloni v srpnu a v září. Podivné machinace s pokutovými bloky však sledovali pracovníci Inspekce ministra vnitra, na úplatné policisty si stěžovali i místní občané. Klíčovým důkazem byly odposlechy, které inspekce pořídila přímo ve služebních autech obžalovaných.

Záznamy dokazují, že si sami o peníze říkali. Řidiče zastavovali například s otázkou "za kolik to vyřešíme?" Úplatky se pohybovaly kolem tisíce korun. Největší sumu zřejmě dostali od podnikatele, kterého přistihli za volantem pod vlivem alkoholu. Čtyři muži zákona po něm nejprve chtěli 30.000 korun, nakonec jim stačila třetina.

Podobné případy Inspekce ministra vnitra řešila i předloni v březnu. Tehdy předala k trestnímu stíhání 11 policistů Dopravního inspektorátu okresního ředitelství Policie ČR v Kladně. O měsíc později zase vyšetřovala trojici policistů z Oddělení cizinecké policie Jeseník a v červenci pracovníci inspekce zadrželi čtyři pražské dopravní policisty podezřelé ze zvýhodňování asistenční služby.

Přečtěte si také:
Deset expolicistů z Ostravska půjde před soud kvůli úplatkům
Vratimovští policisté stíhaní za braní úplatků do vazby nepůjdou
Kvůli podezření z korupce skončilo v cele předběžného zadržení 10 policistů z Vratimova

Andrea Brtníková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme