Všichni neandrtálci nebyli stejní

16. duben 2009

Genetická studie potvrdila existenci několika skupin neandrtálců.

Před 30 000 až 100 000 let obývali neandrtálci rozlehlé území, které zahrnovalo Evropu, západní Asii i Blízký východ. Nabízí se otázka, jestli šlo o jedinou homogenní populaci, nebo spíše různé skupiny, které se od sebe mírně odlišovaly. Tomu by nasvědčovaly paleoantropologické nálezy koster, podle kterých se vědcům už od 50. let minulého století zdá, že existovaly minimálně tři skupiny neandrtálců: ze západní Evropy, z jižní Evropy a z Levantu, což je velká oblast Blízkého východu.

Francouzští vědci nyní prostudovali rozdíly v mitochondriální DNA neandrtálců. Umožnila jim to skutečnost, že od roku 1997 do současnosti byla mitochondriální DNA osekvenována u 12 neandrtálců. Výsledky studie potvrdily existenci tří skupin a naznačují, že existovala ještě čtvrtá skupina neandrtálců, která obývala západní Asii. Autoři studie, kterou zveřejnil PLoS ONE, se domnívají, že velikost jednotlivých skupin v čase kolísala a že mezi nimi dokonce docházelo k určité migraci. Variabilitu mezi příslušníky jednotlivých skupin vědci připisují klimatickým podmínkám, které se během pleistocénu v různých částech území obývaného neandrtálci mohly podstatně lišit.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.