Co dává pevnost "mořskému hedvábí"

16. duben 2009

Železo a vápník - to jsou dva chemické prvky, na kterých závisí schopnost mlžů udržet se na skalách a hrázích.

Noha některých druhů měkkýšů obsahuje žlázu, která produkuje takzvaná byssová vlákna. Pomocí nich se přisedlé druhy, jako jsou například mořští mlži slávky jedlé (Mytilus edulis), mohou pevně ukotvit k hrázím a skaliskům. Byssová vlákna mlžů kyjovek (Pinna nobilis) mohou být dlouhá až 6 centimetrů a ve starověku se z nich vyráběl zvláštní druh "mořského" či "byssového" hedvábí. Ve středověku bylo vyhrazeno šlechticům a ještě na počátku 20. století se z něj tkaly například kravaty.

Byssová vlákna jsou neobyčejně pevná a přitom pružná, čímž se podobají šlachám. Vědce z Kalifornské univerzity, kteří se zabývají vývojem nových syntetických materiálů a hledají inspiraci v přírodě, zajímalo, co byssovým vláknům dává právě takové vlastnosti. Provedli detailní chemickou analýzu složení byssových vláken a došli k závěru, že pro jejich výborné mechanické vlastnosti jsou klíčovými prvky železo a vápník. Poté, co je vědci z povrchu byssových vláken odstranili, klesla pevnost materiálu na polovinu. Vědci podle zprávy American Chemical Society doufají, že svůj objev využijí při výrobě nových obvazových materiálů a také v průmyslu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.