Rozsudek nad provozovateli Pirate Bay budí rozpaky

Páteční tvrdý verdikt soudu ve Stockholmu v případu provozovatelů internetového portálu Pitátská zátoka, který umožňuje nelegální stahování filmů, hudby a počítačových programů, vzbudil ve Švédsku rozporuplné reakce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klávesnice počítače

klávesnice počítače | Foto: Jan Rosenauer

Zatímco umělci a filmové či hudební společnosti trest pro čtyři majitele portálu, kteří mají jít na rok do vězení a zaplatit přes 70 milionů korun odškodného, vítají, řada zejména mladých lidí s tvrdým postupem proti bezplatnému stahování chráněných autorských děl z internetu otevřeně protestuje.

Pirátská strana, která o sobě tvrdí, že bojuje za "svobodu internetu", získala od pátečního verdiktu stockholmského soudu přes 5 000 nových členů a na podporu portálu Pirate Bay se již v několika švédských městech sešly protestní demonstrace. Největší z nich se ve Stockholmu zúčastnilo přes 1 000 osob.

Pirátská strana s nyní již více než 20 000 členy plánuje i další akce a tvrdí, že údajně skandální rozsudek, třebaže ještě ne právoplatný, jí pomůže i při blížících se volbách do Evropského parlamentu. Ani švédští provozovatelé internetu nepřijali rozsudek bez rozpaků a shodně odmítají bojkotovat činnost Pirate Bay, která navzdory soudnímu verdiktu nadále pokračuje.

Operátoři tvrdí, že omezit činnost portálu, třebaže nabízí nelegální zboží, by bylo cenzurou zákazníků a že tedy proti Pirate Bay nezakročí, nebudou-li oni sami soudem donuceni.

Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme