Z vody mohli jen dospělí

20. duben 2009

Pravěký obratlovec ichtyostega byl jedním z prvních obratlovců, kteří kdy vystoupili na souš. Podle nové studie to však zvládl až v dospělosti.

Před 360 až 370 miliony let žil na území dnešního Grónska čtvernožec ichtyostega, který byl jakýmsi přechodným stadiem mezi rybami a obojživelníky. Podle dosavadních fosilních nálezů se zdálo, že šlo o jednoho z prvních obratlovců, kteří si troufli opustit vodní živel a vystoupit na souš. Britští a švédští paleontologové nyní shromáždili několik fosilií, které vězely hluboko v kamenech. Namísto pracného vykopávání, které by je mohlo poškodit, zvolili k jejich zkoumání počítačovou tomografii.

Získané snímky ukázaly, že vědci mají v rukou vůbec první fosilie mláďat rodu ichtyostega. Všechny dřívější fosilie totiž patřily dospělým jedincům. Zkoumání rekonstruovaných mláďat ukázalo, že životní styl juvenilních a dospělých jedinců se zřejmě velice lišil. Mláďata byla adaptována k životu ve vodním prostředí, ve kterém pravděpodobně trávila veškerý čas dospívání. Uspořádání kostí a svalů dospělých jedinců bylo naproti tomu daleko vhodnější k podpírání těla a kráčení po souši než k plavání. Vědci se proto domnívají, že jedinci rodu ichtyostega na souš vystupovali teprve v okamžiku, kdy dosáhli plné dospělosti.

Výsledky studie zveřejnil časopis Science.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio