Objevy a události týdne č. 16

19. duben 2009

"Zelený" Empire State Building, vaření v Kjótské krabici, sonar a kytovci, soucit u člověka heidelberského, Lyridy na obloze.

Jeden z nejslavnějších mrakodrapů světa, nejvyšší budova New Yorku Empire State Building, prochází ozdravnou kúrou. Postupně bude vyměněno šest a půl tisíce oken, což zajistí stabilní klimatizaci budovy; opraví se ventilace a také osvětlení. Tato opatření sníží každoroční výdaje za energii skoro o 4,5 milionu dolarů. I díky tomu značně poklesne množství skleníkových plynů, vyprodukovaných tímto mrakodrapem.

Vítězem mezinárodní soutěže o nejlepší "zelený nápad" pro boj s dopady globálního oteplování se stal Jon Böhmer, Nor žijící v africké Keni, se svým solárním vařičem ze dvou černě natřených lepenkových boxů a reflexní fólie. Tzv. Kjótská krabice umožňuje díky sluneční energii uvařit či upéci jídlo nebo převařit vodu; šetří dřevo, neprodukuje skleníkové plyny a přitom stojí v přepočtu jen asi 130 korun.

Američtí vědci prokázali možný negativní vliv podmořských sonarů válečných lodí na kytovce. Z pokusů v oceánografickém institutu ve Woods Hole vyplývá, že běžně používané signály silnější než 200 decibelů způsobí delfínům na 20-40 minut částečnou hluchotu a tím jim znemožní komunikaci a orientaci, takže mohou uvíznout na mělčině nebo zahynout na dekompresi v důsledku příliš rychlého vynoření.

Jak napovídá nedávný nález ze španělského pohoří Atapuerca, už před půl milionem let se lidé starali o zdravotně postižené osoby. Důkazem je deformovaná lebka asi desetileté dívenky člověka heidelberského s předčasně srostlými lebečními švy. Dítě mělo zkřivenou tvář a vinou předpokládaného strnutí šíje trvale nakloněnou hlavu. Možná trpělo i mentální zaostalostí. A přesto se dožilo desátých narozenin.

22. dubna vyvrcholí meteorický roj Lyrid, který patří k těm slabším. Pro jeho sledování jsou však optimální podmínky. Měsíc je totiž krátce před novoluním a nebude tedy rušit. Očekává se průlet patnácti, nanejvýš dvaceti meteorů za hodinu. I Lyridy však mohou výjimečně připravit velké divadlo. V roce 1803 například nabídly při svém vrcholu až 700 meteorů za hodinu. Letos se nic takového rozhodně nečeká.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 16/2009, 18. - 24. dubna.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio