Íránský prezident označil Izrael za zemi s rasistickou vládou

Izrael má rasistickou vládu. Tímto skandálním výrokem íránského prezidenta dnes vyvrcholila světová konference OSN proti rasismu a xenofobii v Ženevě. Mahmúd Ahmadínežád využil mítink podle očekávání k ostré kritice Izraele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínedžád

Mahmúd Ahmadínedžád | Foto: OSN

Rasistická vláda Izraele ovládá palestinská území. Spojené státy a Evropa posílají do Izraele své osadníky, aby okupovali Palestinu. To jsou jen některé výroky íránského prezidenta.

Zástupci západních zemí po nich na protest odešli ze sálu. Také Česká republika opustila světovou konferenci OSN proti rasismu, xenofobii a další intoleranci kvůli vystoupení íránského prezidenta. Naopak delegáti, kteří v jednacím sále zůstali, odměnili Ahmadínežádův projev aplausem.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy označil Ahmadínežádovo vystoupení za "nepřípustnou výzvu k rasové nenávisti". Evropskou unii Sarkozy vyzval, aby vůči Íránu prokázala extrémní ráznost.

Kvůli očekávaným protiizraelským výpadům bojkotuje konferenci OSN řada zemí, především Spojené státy, Kanada, Německo a Izrael. Česko zastupoval na konferenci velvyslanec stálé mise při OSN v Ženevě Tomáš Husák.

Tématu jsme se věnovali v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Izrael může podle studie zaútočit na Írán raketami dlouhého doletu
Ahmadínežád se chce znovu ucházet o funkci íránského prezidenta
Izraelský ministr pohrozil únosem íránského prezidenta Ahmadínežáda
Ahmadínežád vyzval Západ, aby přispěl k zániku Izraele
Ahmadínežád vítá návrhy na řešení krize, znovu se dotkl holokaustu

Martin Hromádka, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme