Smutek tamilských emigrantů

V Británii žije podle odhadů kolem čtvrt miliónů Tamilů. Mnozí z nich pocházejí ze Srí Lanky, ostrova nedaleko indické pevniny. Tamilové bojují za svůj samostatný stát od začátku 80. let minulého století. Občanské boje si mezi Srílančany za tu dobu vyžádaly přes 70 tisíc obětí. Mnoho Tamilů odešlo do světa a stali se z nich političtí uprchlíci. Jako třeba pan Raja, londýnský trafikant.

Čím víc se dozvídám o Srílanské demokratické socialistické republice, tím větší pochybnosti mám o její demokracii, o socialismu ani nemluvě. Můj trafikant, pan Raja Sivaranděn, se rozhodl ze Srí Lanky odejít.

"Já pocházím z Káranely, malého ostrova na severu Srí Lanky. Přišel jsem do Británie v roce 1990. Jsem uprchlík. Tehdy jsem byl student. Doma jsem byl dvakrát zatčen jenom proto, že jsem Tamil," řekl pan Sivaranděn.

Tamilové jsou tam menšina a nemají dost práv k čemukoli. Nejvíc práv mají Sinhálci. Ti si je drží od roku 1948, kdy britská vláda dala Ceylonu nezávislost jako bývalé kolonii. Britové dali ostrovu svobodu, ale Sinhálci dostali všechnu moc. "Tamilové jsou od té doby diskriminováni," řekl pan Siveranděn.

Také vyložil, že on nemá nic společného s Tamilskými tygry, kteří jsou ilegální i v Británii. Ale tygry podporuje obrovská většina srílanských Tamilů. Siveranděnova paní, velmi pohledná dáma, se bála vylíčit, co se stalo jejímu bratrovi, a tak to vyprávěl manžel.

"Bylo mu dvaadvacet let, pracoval v obchodě, byla to základní potřeba pro rodinu. Obchod byl hned vedle. Jednou se vrátil z obchodu domů, a vojáci ho zastřelili. Pak donutili rodiče, aby podepsali prohlášení, že byl terorista. To je strašná věc, etnické čistky, jednonárodní stát, my trpíme. Ale nemůžou nás zabít všechny," řekl pan Sivaranděn a dodal, že plně podporuje hladovku, kterou zahájili dva tamilští studenti před parlamentem v Londýně.

Boje na Srí Lance podle něho musí přestat. A Tamilové se dočkají samostatnosti, o tom pan Sivaranděn nepochybuje ani v nejmenším. Sivaranděnovy krásné okaté děti, holčička a chlapeček, se narodily v Británii. Rodina tady chce zůstat.

autor: mkc
Spustit audio