Česku hrozí podle Kalouska až 180miliardový schodek rozpočtu

Deficit státního rozpočtu by se v závěru roku mohl vyšplhat na 170 až 180 miliard korun. Odstupující ministr financí Miroslav Kalousek po jednání vlády uvedl, že k tomuto číslu by rozpočet dospěl, pokud by se i dál vyvíjel stejně jako v prvním čtvrtletí. Přísnější úsporná opatřením by podle Kalouska mohla dluh veřejných financí dostat pod 150 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: ČRo

"Svému nástupci zanechám návrh řešení, kterak je možné udržet deficit i při tomto plnění pod 150 miliardami. Zhruba stejné číslo bych chtěl navrhnout i pro rok 2010. Byť to číslo je obrovské, tak to bude vyžadovat poměrně velmi bolestná opatření, ale nedodržení fiskální disciplíny by mělo mnohem bolestnější důsledky," řekl Kalousek.

Podle ministra lze při pokračování současného trendu na konci roku očekávat propad příjmů státního rozpočtu až o 100 miliard korun ve srovnání s naplánovaných rozpočtem, který počítal s dnes již nerealistickým růstem ekonomiky ve výši 4,8 procenta. Od té doby se prognózy kvůli krizi rapidně zhoršily a očekává se až dvouprocentní propad ekonomiky. Deficit veřejných financí by tak mohl dosáhnout až pěti procent HDP, podmínkou pro přijetí eura jsou tři procenta.

Přečtěte si také:
Kalousek: Schodek letošního rozpočtu se dá udržet pod 150 miliardami
EK předpovídá unijní ekonomice na letošek propad o téměř dvě procenta
Vláda začátkem roku přehodnotí deficit rozpočtu
Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme