Unikátní dotační program Zelená úsporám odstartoval

Nebývalý zájem je o dotace na zateplování domů. Peníze od státu může získat až čtvrtmilionu domácností. Žádosti právě ode dneška přijímají krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí a některé banky. Formuláře jsou k dispozici na webových stránkách zelená úsporám.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dům

dům | Foto: Jan Rosenauer

Deset miliard korun letos a patnáct miliard v dalších třech letech - to jsou peníze, na které můžou dosáhnout domácnosti se žádostmi o příspěvek třeba na zateplení. Ode dneška můžou majitelé domů a bytů žádat o tyto peníze z programu Zelená úsporám.

Ministerstvo v příštích měsících očekává zájem zhruba 40.000 žadatelů. Žádosti budou přijímat krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí a pobočky bankovních skupin, s nimiž ministerstvo uzavřelo dohodu.

Program Zelená úsporám uvolní peníze na instalaci vytápění s využitím obnovitelných zdrojů energie. Další peníze půjdou na zateplování, konkrétně na projekty energetických úspor při rekonstrukci a v novostavbách. Samozřejmě I na výměnu oken. Do programu se nakonec dostaly i panelové domy. Těm bude fond přispívat na výměnu vytápění.

Peníze na zateplení se budou odvíjet od plochy domu. Jsou stanovené konkrétní sazby na metr čtvereční. Pro starší dům může majitel získat na celkové zateplení až 1 950 korun na metr, maximálně ale polovinu nákladů. Pro dílčí úpravy jen 850 korun na metr.

Pro bytový dům je maximální sazba 1.350 korun na metr za komplexní zateplení a opět maximálně do výše poloviny nákladů. U dílčích prací na zateplení je sazba 600 korun za metr čtvereční. Pro novostavby může majitel pasivního domu dostat 220.000 korun, u bytových domů to je 140.000 korun.

Formuláře si budou zájemci moct stáhnout z internetových stránek zelenausporam.cz.Úřady ještě uvažují o vydání formulářů v tisku. Pokud by si někdo nevěděl rady s jeho vyplněním nebo měl nějaké jiné dotazy, může zavolat na bezplatnou Zelenou linku 800 260 500.

Přečtěte si také:
Zateplování domů, výběr vhodných metod
Zateplování panelových domů

Milan Kopp, Lenka Šumová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme