Bývalá právnička ropné firmy Jukos je na svobodě

Ruští ochránci lidských práv přivítali rozhodnutí moskevského soudu propustit na svobodu bývalou právničku ropné firmy Jukos Světlanu Bachminovou. Soudce v úterý souhlasil s podmínečným zkrácením jejího více než šestiletého trestu, který kritikové Kremlu označovali za výsledek zpolitizovaného soudního procesu, podobně jako u bývalého šéfa Jukosu Michajla Chodorkovského.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světlana Bachminová

Světlana Bachminová | Zdroj: ČTK

Devětatřicetiletá Bachminová, matka tří dětí, z nichž nejmladší se narodilo ve vězení, je už podle ruských médií znovu na svobodě se svou rodinou.

Soud umožnil propuštění Světlany Bachminové po více než čtyřech letech s odůvodněním, že už neznamená ohrožení pro společnost.

Aktivisté hájící lidská práva i někteří ruští politici rozhodnutí přivítali. Mnozí, například moskevská pobočka organizace Human Rights Watch, ale mají za to, že je příliš brzy na to, mluvit o zásadnějším oteplení.

Testem bude podle pozorovatelů další soud probíhající v Moskvě s bývalým šéfem Jukosu Michajlem Chodorkovským a jeho kolegou Platonem Lebeděvem.

O případu firmy Jukos si přečtěte také:
Ruský podnikatel Chodorkovskij stojí znovu před soudem
Chodorkovskij neuspěl se žádostí o podmínečné propuštění
Bývalému šéfovi Jukosu hrozí 10 let vězení
Chodorkovskij se zbavil svého podílu v Jukosu
Kreml naznačil, že Jukos byl obětí cílené kampaně
Chodorkovskij stráví svátky za mřížemi
Putin obhajoval postup prokuratury proti šéfovi Jukosu
Ropný magnát Chodorkovskij zatčen na letišti

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme