Europoslanci schválili levnější SMS a volání z mobilů v cizině

Textové zprávy posílané mezi zeměmi Evropské unie by nás od 1. července měly stát nejvýše tři koruny. Počítá s tím návrh, který dnes podle očekávání přijali evropští poslanci na zasedání ve Štrasburku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

psaní SMS

psaní SMS | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

Jedenáct eurocentů, v přepočtu asi tři koruny - to je maximální cena bez daně z přidané hodnoty pro SMS zprávu v rámci sedmadvacetičlenného bloku.

Pro zákazníky se používání roamingu od července zvýhodní i v dalších oblastech. Po provolání půlminuty bude muset operátor účtovat cenu hovoru po jednotlivých vteřinách. Minuta volání z jiné země Unie nás vyjde na necelých 12 korun bez DPH, za příchozí hovory zaplatíme asi pět korun. V dalších dvou letech tyto ceny ještě klesnou.

Člen parlamentu za KDU-ČSL Jan Březina se nebojí toho, že by si mobilní operátoři mohli kompenzovat snížení zisku zdražením jiných služeb. "Prostor, kde by si to operátoři mohli vynahrazovat, už moc není, protože na vnitřním trhu, například volání a podobně, tam už konkurence je dostatečně tvrdá," uvedl Březina.

S tím souhlasí i komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf. "I tak po regulaci jim zůstávají veliké zisky. Tam se hovoří o řádu tří set procent, tak mi řekněte, ve kterém druhu podnikání, pokud to nejsou zbraně nebo léky, je možný takový efekt," podotkl Ransdorf.

Kompromisní podobu regulace roamingu s Evropským parlamentem vyjednalo české předsednictví Unie. Europoslanci normu podpořili výraznou většinou. Nyní ji ještě musí posvětit ministři členských zemí na některé z příštích schůzek, jedná se ale o pouhou formalitu.

Přečtěte si také:
EU udělala další krok k levnějšímu posílání zpráv SMS ze zahraničí
Ceny SMS ze zahraničí by mohly do příštího léta klesnout
Po stanovení maximálních cen za roaming chce EK navrhnout regulaci cen u SMS
Od víkendu bude v zemích EU levnější roaming
Evropský parlament odhlasoval snížení cen roamingu

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme